Cultuur en ontspanning

De wijnstreek Bourgogne is groot. Er zijn tal van boeiende uitstappen te ontdekken.

Overzicht


Cultuur

Guedelon

Zowel voor jong als oud. In het hart van de streek de Puisaye, in het departement de Yonne in de Bourgogne zijn een vijftigtal werklieden een enorme uitdaging aan gegaan, het bouwen van een burcht volgens de technieken en met de gereedschappen uit de middeleeuwen. Website: https://www.guedelon.fr/nl/

 • Ter plekke ook nederlandse informatie aanwezig.
 • Afstand vanuit ons domein: 150-170 km => 2 uur
Opbouw van een burcht met Middeleeuwse technieken.

Bibracte

Gelegen op Mont Beuvray. Prachtig modern museum over een Gallische nederzetiting in het midden van het bos. Ook hier kan je Nederlandstalige audiogidsen verkrijgen.

De geschiedenis van hoe de Galliers zich verzetten tegen de Romeinen kan je hier echt proeven.

 • Combinatie 1: Je kan het museumbezoek combineren met een wandeling in de prachtige bossen rondom het museum.

 • Combinatie 2: Een bezoek aan de stad Autun (een stad met een Romeins verleden => gesticht door keizer Augustus) met zijn amfitheater. Website: www.bibracte.fr/nl/

 • Afstand vanuit ons domein: 35-37 km => 40 min

Museum Bibracte ligt in adembenemend landschap

Autun

Autun is een kleine stad (15000 inw) met een stevige brok geschiedenis. Keizer Augustus stichtte de stad. Je vindt er nog Romeinse omwallingen, gebouwen en overblijfselen. Er is een prachtig amfitheater..

Het centrum heeft een opvallende Middeleeuwse kathedraal. In deze kleine stad keuvel je rustig rond. Her en der zijn er leuke terrasjes en restaurantjes.

Elk jaar begin augustus is in het amfitheater een prachtig licht en schaduwspektakel “Augustodunum” => http://www.augustodunum.fr data 2019: 31 juli , 2-3-7-9 en 10 augustus

Spektakel in Romeins Amfitheater

In dezelfde periode houdt met een tweedaagse “Romeinse dagen” in de stad. https://leg8.fr/journees-romaines
2019 => 3 - 4 augustus
Afstand vanuit ons domein: 40 km => 40 min

Chalons-sur-Saône

Chalons-sur-Saône is de hoofdplaats van ons departement. De oude vestiging organiseert jaarlijks een schitterend straattheaterfestival in juli. Een aanrader. http://www.chalondanslarue.com 24-28 juli 2019.

Spetterend straattheater in een rustige stad

Chalon heeft een aardig oud centrum. Vakwerkhuizen rondom een sfeervol plein. Langs de kaaien is het leuk vertoeven. Er zijn autovrije winkelstraten.

Opvallend gratis museum. Het Musée Nicéphore Niépce toont het toestel waarmee ooit eerste foto werd genomen.
Afstand vanuit ons domein: 77 km => 1 uur rijden

Moulins en Bourbon Lancy

Wil je Moulins ontdekken, raden we aan om onderweg een halt te houden in Bourbon Lancy. Bourbon Lancy is een pittoresk stadje met een mini-middeleeuws centrum. Hoe klein het ook is, het straalt iets bijzonders uit. In het verleden was Bourbon Lancy een belangrijk historische plaats. Je vindt er ook een leuk terras voor een middaghapje.

Schattigste dorpje op 20 km afstand

Moulins

Deze stad met ongeveer 20 000 inwoners heeft een sterk kunst- en geschiedenispatrimonium. Andere troeven. Een bruisend centrum en veel winkels.

De stad is letterlijk vernoemd naar molens. De bijzondere bouwstijl en typische kleur van de bakstenen en daken maakt van deze stad iets uniek.

Vézelay in combinatie met Chateau Chinon

Vézelay ligt aan de andere kant van de Morvan. Je kan door natuurdomein Morvan rijden. Deze rit kan je combineren met een stop in Chateau Chinon (Geboortestad van voormalig Frans president Mitterand). Aan het stadhuis vind je prachtige beelden van Niki de Saint Phalle.

Vezelay

Vézelay is mogelijk de bekendste ‘Plus Beaux de Village de France’. Het plaatsje staat bol van geschiedenis, religie en cultuur en is in de zomer druk bezocht door toeristen.

De bekende Michelingids geeft Vézelay het predicaat ‘De reis waard’ en dat is volkomen terecht! Zo snel mogelijk gaan dus!

Luchtfoto Vezelay.

Beneden lekkere restaurants, een klimmend toeristische winkel-snuisterijstraat tot aan de abdij. Hier passeren ook de pelgrims naar Santiago de Compostela.

De dorpjes in de onmiddellijke omgeving zijn even verrassend. Op de terugweg kan je eventueel het indrukwekkend kasteel de Bazoche (Vauban) bezoeken. Dit stukje laat-middeleeuwse geschiedenis loopt over van de Franse bravoure.

 • Afstand vanuit ons domein: 110 km => 1u15 min

Beaune

Beaune kan je met twee doelstellingen bezoeken: het stadje zelf en de wijn. Maar, je zal beide willen ontdekken. In het centrum kan je niet naast Hospices de Beaune. http://hospices-de-beaune.com

Nu een museum over verpleegkunde, vroeger een ziekenhuis om de armen te verzorgen. Je herinnert je alvast een scene uit de film La grande vadrouille.

In Beaune zelf vind je heerlijke terrasjes. Alle omliggende dorpen zijn dan ook de bekende wijndorpen, Nuits Saint Georges, Pommard, Meursault, Montrachet, Santenay, Changny...

En wat te zeggen om enkele wijnkelders te bezoeken... De wijnroutes zijn ook een aanrader met een “BOB-chauffeur”.https://www.beaune-bourgondie.nl/kelders-en-domeinen

Wij proberen zelf onze wijnkennis van de Bourgogne-wijnen uit te bouwen. Je leest er hier meer over.


Ontspanning

Attractieparken voor alle leeftijden:

Diverti’parc

Een ideale uitstap met kinderen. Familiepark. Diverti’parc ligt vlakbij ons domein. Het is een interactieve buiten speeltuin met een ecologisch en didactisch tintje.

Avontuur, natuur, ontdekking. Kortom een buitenspeeltuin met bijzondere activiteiten. Geopend van april tot november.

Attratctiepark Le Pal

Zeer modern attractiepark en zoo. Onderweg kan je halt houden in pittoresk stadje Bourbon Lancy.

Park ligt In Saint-Pourçain-sur-Besbre. 03290 Dompierre-sur Besbre https://www.lepal.com

 • Afstand vanuit ons domein: 50 km => 50 min rijden

Attractiepark des Combes

Park voor groot en klein in Le Creusot. Le Creusot is een leuke stad met een moderne winkelcentrum en uitgaansbuurt. Tevens bevindt het TGV-station Le Creusot zich in een buurdorp Écuisses. https://parcdescombes.com/?lang=nl

 • Rue des Pyrénées 71200 Le Creusot.
 • Afstand vanuit ons domein: 45 km => 47 min rijden

Natuur

Watervallen

De Gorges des Narvau. Deze prachtige natuurlijke watervallen liggen nabij Lormes, midden in de Morvan. Stukje natuur dat werd geklasseerd in 1999.

7 Opeenvolgende watervallen. Je kan er rondwandelen. Prachtig in de lente wanneer de blauwe hyacinten in bloei staan. Je kan deze uitstap eventueel combineren met bezoek aan kasteel Bazoches.

 • Afstand vanuit ons domein 85 km => 1u25 rijden.

Cascade de Saut de Gouloux

In het dorpje Gouloux vind je een stevige waterval van de rivier Caillot. De Fransen knapten deze site enkele jaren geleden helemaal op. De waterval is geliefd bij kanoërs en rafters. Er is een infopost en klein restaurantje gevestigd.

 • Afstand vanuit ons domein 85 km => 1u25 rijden.

Zwemmen en watertoerisme

Lac de Pannecière en Lac des Settons. Beide meren bieden een bijzonder kenmerk in het heuvelachtige, beboste landschap van de Morvan.

Een bezoekje aan deze meren plan je best in als daguitstap eventueel in combinatie met bezoek aan Chateau Chinon of Autun. Of fiets, wandel rond deze bijzondere meren.

Lac De Pannecière

(naar dorpje Chaumard)

 • Afstand vanuit ons domein: 63 km => 1u 10 m.

Lac de Pannecière is het grootste meer van de Morvan ( 520 Ha ). Het stuwmeer wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en om het waterpeil te regelen in de rivieren Yonne en Seine zodat het waterniveau in Parijs geregeld wordt door dit stuwmeer. . Daarnaast wordt ook water geleverd aan het Canal du Nivernais.

Dit meer kan soms een extreem lage waterstand hebben. Dit geeft dan de kans om langs oude ruïnes, bruggetjes, omheiningen te stappen. De ligging is prachtig en je kan zeker een plaatsje zoeken om alleen te vertoeven rond dit meer.

Dit meer is ook geliefd bij vissers, omdat er geen motorboten mogen varen. Je kan in het dorpje Chaumard een visvergunning aanvragen. Er is licht watertoerisme mogelijk.

Dit meer kan je volledig rondfietsen. Ongeveer 40 km. Beschrijving tocht kan je bij ons verkrijgen.

Lac des Settons

 • Afstand vanuit ons domein: 75 km => 1u15 rijden (site Montsauche).

Lac des Settons ( 367 Ha ) is het meest populaire meer omdat het sterk toeristisch wordt uitgebaat. Het is er drukker t.o.v. Lac de Pannecière.

Het is het stuwmeer van de spectaculaire rivier de Cure. (Rafting) Het toeristisch centrum bij dit stuwmeer ligt in Montsauche. De bereikbaarheid om bv. je eigen boot te water te laten is uitstekend. De sportieve mogelijkheden zijn uitgebreid: waterfietsen

 • rondvaart
 • 2 rondvaartboten
 • capaciteit 100tal passagiers
 • jetski
 • zeilen
 • zeilschool
 • kano
 • verhuur kano's
 • kayak afvaart
 • verhuur kayakboten
 • waterskiën
 • vissen
 • zwemmen
 • catamarans
 • varen
 • botenverhuur
 • surfen
 • rafting (verderop)

Het wat kalmer aan doen kan ook. Dan begeef je je dichter bij de stuwdam. Er zijn ook tal van bistro’s en restaurants rond het meer.

Lac de Chaumeçon

Stuwmeer waar je rust en ruimte vindt. Het meer heeft prachtige strandjes waar je heerlijk kan zwemmen. Er zijn enkele wandelpaden om de prachtige natuur langs de oevers van het meer te ontdekken.

Er is toch een verhuur-centrum waar je kano’s, rafts en vissersbootjes kan huren. Motorboten zijn niet welkom.

 • Afstand vanuit ons domein 92 km => 1u30 rijden.
 • Best combineren met andere activiteit.
 • Het meer kan net zoals Lac de Pannecière een lage waterstand hebben.

Avontuur

Wil je het echt heel sportief maken dan is er een stevig aanbod in de Morvan:

Rafting in de Morvan:

(eventueel combineren met bezoek kasteel Bazoches)
In het kleine dorpje Chalaux kan je raften, kanoraften, hydrospeed, of een rustigere vorm van watertoerisme beoefenen nl: Paddelen, zelfs avondpaddelen met degustatie.

Activiteitenpark Morvan

Een andere organisator biedt een zeer ruim pakket aan. Rafting, quads, avonturenparcours, paintball, speleologie... Parc Aventure - Route des Châtelaines - 89200 AVALLON.

Activiteitenpark Cap Extreme; Le Bourg - 58140 Brassy

Specialisten in avontuurlijk sporten in de Morvan. Verzameling avontuurlijke buitensporten zoals raften, quads, motorcross, paintball, klimparcours...

Activiteitenpark: AB Loisirs

Avontuurlijke sporten.


Wandelen en fietsen

Vanuit ons domein

Uiteraard wil je onze streek verkennen. En dit kan vertrekkend vanuit je eigen voordeur… Onze streek is heuvelachtig. Een mooi mix van bospercelen en weides afgezet met hagen.

Deze combinatie geeft een bevredigend zicht. Zowel voor wandelaars als fietsers vraagt dit een middelmatige inspanning. Getrainde fietsers krijgen hier een snel afwisselende intervalparcours onder de wielen.

Ook op vlak terrein hebben we fietsalternatieven. De routes naar de zo typische Franse kanalen kan je hier vlakbij starten.

De gemeente Issy L’Évêque werkte een overzichtelijke wandel -en MTB-brochure uit. Ook onze buurdorpen hebben soortgelijke circuits. Wij hebben de wandelbrochure en MTB- trips voor je klaarliggen.

Toch geven we de link al mee:

Er is ook een app. Via deze app kan je allerlei wandelingen, maar ook kano-fietstochten en autoritten plannen.
Link naar App Store:
Link naar Google Play

In de buurt wandelen en fietsen

De Morvan is het wandelgebied op een boogscheut van ons domein. De Morvan is 45 % bebost gebied, gemixt met kleinschalige veeteelt. Hier en daar een dorpje. Ideaal om een stevige wandeling uit te kiezen.

Wij hebben uitgeschreven routes ter beschikking. Hou er rekening mee dat je zeker voldoende water en proviand meepakt in je rugzak. Niet alle dorpjes hebben een winkeltje.

Fietsen in de omgeving

Wil je als mountainbiker meer uitdaging. Die vind je in Parc du Morvan. http://www.morvanvtt.fr/index.php/carte-interactive#46.7689629/3.9483138/10/hotspot/26

Bourgogne is een fietsparadijs. https://www.fietsen-in-bourgogne.com Op deze site vind je heel wat routes die uitgestippeld zijn naast de bekende Franse kanalen. Pittoresk.

De Voie verte

De Voie verte heeft een startpunt op 15 km van ons domein. Deze perfect gemarkeerde routes lopen hoofdzakelijk langs waterwegen en zijn vlak.

Op een goede 25 minuten rijden kan je een goede vertrekplaats vinden om een deel van de voie verte te rijden. Je kan via deze site je voorbereiden.

Dit zijn geen circuits, dus je moet je rit zo inschatten dat je heen en weer moet. Je kan ook andere startplaatsen vinden. De website geeft je extra info over bezienswaardigheden in de buurt van je route of mogelijke restaurants.

Klaar om te Genieten?

Boek een verblijf in Domaine de l'Étang.

Controleer beschikbaarheid